امروزه، هر سازماني كه در ساخت و نگهداري زيرساختها فعاليت داشته باشد، نيازمند استخدام مهندس برق در گرايشهاي مختلف است. اين متخصصان، سيستمهاي الكتريكي و كنترل را به خوبي ميشناسند. مشاغل مختلفي در بازار كار مهندسي برق و در نقاط مختلف كشور وجود دارد. مهندسين برق ميتوانند در زمينههاي مختلفي مشغول به كار شوند. شركتهاي فعال در ساختوساز، بيشترين نياز را به اين متخصصان دارند. نيروگاهها و سازمانهاي تأمين الكتريسيته و واحدهاي تحقيق و توسعه، از نظر نياز به اين متخصصان در رتبههاي بعدي قرار ميگيرند.
اگر نگاهي اجمالي به بازار كار و آگهيهاي درخوست همكاري كه هر روزه در سايت جاب ويژن منتشر ميشوند بياندازيد؛ به اين نتيجه ميرسيد كه گرچه تقاضا براي جذب مهندس برق كم نيست؛ اما براي كارفرما هنگام استخدام، مهارتها و توانمنديهاي جانبي اهميت بيشتري نسبت به درسهايي كه در دانشگاه خواندهايد دارد.
اين شغل نيز همانند ساير مشاغل مهندسي، در كشورهاي توسعهيافته رشد كندي دارد. در مقابل، در كشورهاي در حال توسعه كه هنوز زيرساختها كامل نشدهاند و پروژههاي ساختوساز با سرعت قابل توجهي در حال زياد شدن هستند، نياز به اين رشته بسيار زياد است. انتظار ميرود كه بازار كار اين شغل در دنيا، از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۹ حدود سه درصد رشد داشته باشد كه كمتر از ميانگين رشد تمامي مشاغل است.
رشته مهندسي برق يكي از پركاربردترين و محبوبترين رشتههاي مهندسي است و از گذشته رقابت سختي هم براي پذيرش آن در دانشگاه وجود داشته است. اما آيا وضعيت حقوق و درآمد مهندس برق بهاندازه محبوبيتش، خوب و قابلقبول است؟ ميانگين حقوق يك مهندس برق در ايران چقدر است و در ساير كشورهاي دنيا اين مهندسين چقدر درآمد دارند؟
در اين مقاله ميخواهيم در رابطه با مهندسي برق و بازار كار آن صحبت كنيم. با ما همراه باشيد.
در مورد مهندسي برق چه ميدانيد؟
براي اينكه درك بهتري از شغل مهندسي برق پيدا كنيم و بتوانيم ميانگين حقوق اين مهندسين را در ايران و كشورهاي مختلف مقايسه كنيم بهتر است اول در مورد وظايف شغلي اين افراد صحبت كنيم. مهندس برق همانطور كه از نام شغلش مشخص است مسئوليت طراحي هر ابزار و وسيلهاي كه بهطور مستقيم يا غيرمستقيم از نيروي الكتريسيته و برق استفاده ميكند را بر عهده دارد. اين مهندسين سيستمهاي الكتريكي و دستگاههاي الكترونيكي را بررسي و آزمايش ميكنند تا قبل از راهاندازي و استفاده عموم از عملكرد صحيح و ايمن آنها مطمئن شوند. ميزان درآمد مهندس برق تا حد زيادي به ميزان تحصيلات، دانش فني و مهارتهاي تخصصي فرد و همينطور تجربيات عملي و سابقه كاري او بستگي دارد.
مهندسي برق با استفاده از اصول رياضي و فيزيك، تجهيزات و سيستمهاي الكتريكي و الكترونيكي را طراحي، توليد و ارزيابي ميكند. اين افراد با طيف وسيعي از تكنولوژيهاي روز مثل سيستمهاي روشنايي و سيم كشي ساختمانها، انتقال نيرو، مخابرات، صدا و سيما، ارتباطات از راه دور و تلكام و ارتباطات ماهوارهاي كار ميكنند.
آيا خانمها نيز ميتوانند به عنوان مهندس برق كار كنند؟
خيلي از مشاغل در اين گروه شغلي، نيازمند حضور در محيطهاي ساختوساز يا محيطهاي صنعتي است. بنابراين، سازمانهايي كه به دنبال جذب تكنسين الكتريسيتهي صنعتي، تكنسين الكترومكانيك، تعميركار و مونتاژكار الكترونيك، متخصص شبكه، كارشناس مخابرات و … هستند، فقط نيروي آقا قبول ميكنند. البته در بعضي مشاغل مثل مهندس فروش، نياز به نيروي خانم بيشتر است. در بازار كار ساير مشاغل، تفاوتهاي جنسيتي ديده نميشود. به طور كلي، ميتوان گفت كه بازار كار مهندسي برق براي خانم ها چندان پررونق نيست و اكثر سازمانها، نيازمند كارشناس برق آقا هستند.
چه صنايعي به مهندسين برق نياز دارند؟
مهندسين برق معمولا در يك زمينه خاص مثل الكترونيك، ميكروالكترونيك، پردازش سيگنال، برق، ارتباطات از راه دور و ابزار دقيق، تخصص دارند و در شركتها و سازمانهاي مربوط به تخصص خود مشغول به كار ميشوند. بيشتر مهندسين برق در حوزههاي زير فعاليت ميكنند: خدمات مهندسي، توليد، انتقال و توزيع برق، شركتهاي توليدكننده قطعات الكترونيكي و نيمه هادي، طراحي و توليد ابزارها و تجهيزات كنترل، ناوبري، اندازهگيري و الكتروپزشكي. علاوه بر اين، صنايع مختلفي ممكن است براي انجام پروژههاي مختلف به تخصص و مهارت در برق و الكترونيك نياز داشته باشد. صنعت حمل و نقل، ساخت، انرژي، مخابرات و ارتباطات از راه دور و پتروشيمي از جمله صنايع نيازمند اين افراد هستند.
وضعيت بازار كار ازاد براي مهندسين برق چگونه است؟
اكثر فارغالتحصيلان برق بايد براي يك سازمان كار كنند. با اين حال، مشاغل آزاد در بازار كار براي مهندسي برق چندان هم كم نيست. مهندسيني كه با برنامهنويسي آشنايي دارند، ميتوانند به صورت فريلنسينگ يا پروژهاي كار كنند. نقشهكشها و طراحان روشنايي نيز ميتوانند به صورت پروژههاي با شركتهاي ساختوساز همكاري داشته باشند. به علاوه، تكنسينهاي الكترونيك نيز ميتوانند يك كسبوكار تعميراتي براي خود راه بياندازند. در مقابل، كار آزاد براي مهندس برق مخابرات، شبكه، خوردرو، كنترل، الكتريسيتهي صنعتي و تحقيق و توسعه، متخصص هوافضا، مهندسين پزشكي، مهندسين كنترل، طراحان ميكروكنترلر، مهندسين فروش و … تقريبا وجود ندارد.
وظايف اصلي يك مهندس برق چيست؟
- طراحي، توسعه، تست و مديريت ابزارهاي الكترونيك
- طراحي و توليد روشهاي جديد براي بهبود يا طراحي محصولات به كمك ابزارها و سيستمهاي الكتريكي
- توسعه استانداردها براي سيستمها و روشهاي الكتريكي و الكترونيكي
- تجزيه و تحليل نيازهاي مشتري و تعيين ظرفيت و هزينه براي تهيه يك سيستم ارزيابي و توسعه سيستمها
كدام گرايش مهندسي برق، بازار كار و درآمد بيشتري دارد؟
به طور كلي ميتوان گفت كه صنايع زير، پردرآمدترين صنايع در اين گروه شغلي هستند:
- صنعت نفت (بخشي از درآمد بالاي افراد شاغل در اين صنعت، به دليل سختي شرايط كار است)
- طراحي سيستمهاي كامپيوتري
- صنعت هوافضا
- صنايع مرتبط با نيمهرساناها
چه آيندهاي در انتظار مهندسين برق است؟
بر اساس گزارشهاي منتشر شده توسط دفتر آمار ايالات متحده آمريكا، رشد فرصتهاي شغلي براي مهندسان برق، 3% و متنتاسب با ميانگين رشد در ساير رشتههاست. البته اين نرخ در كشورهاي مختلف بر اساس نرخ توليد و توسعه و حوزههاي كاري تغيير ميكند. به طور مثال، پيشبيني ميشود براي موقعيت شغلي مشاوره در زمينه طراحي، توليد و نظارت؛ تقاضاي بيشتري نسبت به ساير موقعيتها وجود داشته باشد. همچنين از آنجا كه ثبت شركتهاي خدماتي و علمي و فني بيشترين رشد را داشته، احتمالا آگهيهاي جذب مهندس برق در اين شركتها بيشتر خواهد بود. شما مي توانيد براي ديدن آگهيهاي استخدام مهندس برق و ارسال رزومه به آنها به سايت استخدام جاب ويژن برويد.
- پنجشنبه ۱۸ شهریور ۰۰ ۰۸:۳۴ ۳۷ بازديد
- ۰ نظر